Webinar Energiearmoede – impact en beleid
Met enige regelmaat organiseert New Energy Coalition een gratis, laagdrempelig webinar over een actueel thema. We kunnen putten uit de expertise van ons netwerk én van onze eigen experts, en we willen theorie (onderzoek) en praktijk met elkaar verbinden. Voor iedereen met belangstelling voor de energietransitie.
Op donderdagmiddag 15 september a.s. staat een actueel onderwerp op de rol: Energiearmoede (aanmelden via de knop onderaan).
Wie had gedacht dat energiearmoede ooit een breed gevoeld thema zou worden in ons land? Op afzienbare termijn kan een gemiddeld huishouden in Nederland een maandelijkse energienota van 400 – 500 Euro tegemoet zien, zo is de verwachting. Met de huidige prijsontwikkelingen voor gas en olie worden meer en meer mensen erdoor getroffen – en het einde is nog niet in zicht.
In ons -gratis- webinar gaan we de maatschappelijke impact van de hoge energieprijzen duiden, en praten we naar aanleiding van onderzoek op dit gebied over de mogelijke gevolgen én over beleid in de praktijk.
Locatie: online
Tijd: 16.00 – 17.00 uur
Sprekers (updates volgen):
Joram is Senior Project Manager bij TNO. Zijn expertise: Strategische Waarde-analyse in het domein van Energietransitie & Gebouwde Omgeving
Marijn is Postdoc onderzoeker bij Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Zijn expertise: Lokale Energietransitie en Ruimtelijke Planning
Wiebo is psycholoog en als docent-onderzoeker verbonden aan de Hanzehogeschool – als docent aan de Academie voor Social Studies bij de opleiding Social Work en HanzePro; als senior onderzoeker aan EnTranCe Center of Expertise Energy bij het lectoraat Communication, Behaviour and the Sustainable Society.
Expertise: Gedragsverandering in relatie tot duurzaamheid; relatie tussen sociaal werk en duurzaamheid.
Thomas Giøe Brusendorff Nielsen (New Energy Coalition)
Afgestudeerd als Omgevingspsycholoog is Thomas sinds begin 2022 werkzaam als Project Manager bij New Energy Coalition. Naast het thema Groen Gas ligt zijn focus vooral op het onderwerp Burgerparticipatie. Met zijn wetenschappelijke achtergrond in combinatie met ervaring als adviseur op het gebied van Citizen Engagement in energietransitie levert Thomas een belangrijke bijdrage in enkele Europese samenwerkingsprojecten rondom het thema Burgerparticipatie.
Moderator: Martijn de Vries (New Energy Coalition)
Martijn werkt sinds 2016 bij New Energy Coalition en heeft een achtergrond in het ontwikkelen en coördineren van Europese samenwerkingsprojecten. Momenteel is hij als Project Manager nauw betrokken bij de uitvoering van enkele projecten gericht op het betaalbaar maken en houden van zowel productie als gebruik van duurzame energie. ‘Daarbij is er veel aandacht voor oplossingen die ook financieel kwetsbare groepen helpen om mee te kunnen doen in de energietransitie èn daar ook financieel baat bij hebben. De energietransitie moeten we samen realiseren en in de projecten waar we bij betrokken zijn willen we laten zien dat deze transitie naast uitdagingen ook financiële kansen en voordelen biedt. Ook voor kwetsbare groepen’.
Welke kansen en uitdagingen? Daar zal Martijn samen met de experts aan tafel dieper op ingaan tijdens de webinar op 15 september a.s.